17 τα νέα κρούσματα, 136 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κυκλοφορία με αυστηρούς όρους και κανόνες

Χαρδαλιάς: Κυκλοφορία με αυστηρούς όρους και κανόνες

Την ώρα που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων -ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα στις 18:00, την Τρίτη- ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, στη χώρα μας, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 2.534.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ακόμη δύο θανάτους από επιπλοκές της νόσου σε 24 ώρες, με το σύνολο των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχονται σε 136.

Δείτε ακόμη: Κορονοϊός: Δύο ακόμα νεκροί στην Ελλάδα– 136 τα θύματα στη χώρα

Επίσης, ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως 43 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, και το 89% εξ αυτών πάσχει από υποκείμενο νόσημα. Εξήντα πέντε ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ, ενώ έχουν διενεργηθεί 66.094 κλινικά δείγματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί πάνω από 3.000.000 κρούσματα, 888.000 ανάρρωσαν και έχουν πεθάνει 208.361.

Νέα συμπτώματα

Εκτός από πυρετό ή βήχα, λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή, προστέθηκαν ο πονόλαιμος, πονοκέφαλος και ρίγη στα συμπτώματα.

Μάσκες παντού

Η επιτροπή εισηγήθηκε επανέναρξη λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σταδιακά. Η επιτροπή τοποθετήθηκε για την μάσκα με μέσα μεταφοράς ή όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Η σταδιακή άρση των μέσων συνοδεύεται από κίνδυνο για μεγαλύτερη διασπορά της νόσου. Θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την πορεία των μέσων στην μερική κανονικότητα με μαθηματικά εργαλεία.

Αποφεύγουμε συνωστισμούς και δεν πρέπει να αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα για να μην έχουμε επάνοδο νόσου και δεύτερο κύμα πανδημίας.

Σταδιακά και με προϋποθέσεις το άνοιγμα των σχολείων

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση. «Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά και με προϋποθέσεις», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι όσα επακολουθήσουν δεν είναι επάνοδος στην κανονικότητα. Είναι δύσκολο στάδιο και συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού. Δεν θέλουμε να τραυματιστεί η επιστροφή μας στην μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική».

Για τα τεστ

Η συζήτηση στην επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει την πρότασή της για τα τεστ. Επεκτείνεται ο εργαστηριακός έλεγχος σε πολίτες που είναι ευπαθείς ομάδες, στενές επαφές ή πρέπει να επιστρέψουν σε εργασιακό περιβάλλον. Π.χ. σε καρκινοπαθεία, εγκύους κλπ. Αυτή είναι η γενική κατεύθυνση, αλλά ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: Κυκλοφορία με αυστηρούς όρους και κανόνες

Αύριο στις 18:00 θα μιλήσει μέσω διαγγέλματος ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων. Και κρούσματα θα έχουμε και πιθανώς να χρειαστεί να ξαναπάρουμε μέτρα που αίρουμε τώρα.

Στο πλαίσιο των ενημερώσεων αύριο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες. Όπως δείξαμε συλλογική υπευθυνότητα στο κλείσιμο, έτσι πρέπει να γίνει και στο άνοιγμα μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.

Την πρωτομαγιά ισχύουν τα μέτρα και δεν θα γίνουν εκδρομές. Οι συμβολικοί εορτασμοί μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων.

Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στο δήμο Μύκης Ξάνθης μέχρι Δευτέρα 4 Μαΐου για προληπτικούς λόγους.

Στην περίπτωση εισερχομένων από Τουρκία εφαρμόζονται ειδικά μέτρα, τεστ και καραντίνα.

Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη μέρα. Τα επόμενα στάδια, η νέα καθημερινότητα έχει τις δικές της προκλήσεις. Μένουμε σπίτι λίγες μέρες ακόμα και οικοδομούμε τη νέα μας προσπάθεια.

Υπερωρίες γιατρών και νοσηλευτών

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι δεν θα αφήσει καμία υποχρέωση απλήρωτη στους εργαζομένους. Το θέμα των πρόσθετων εφημεριών είχε ρυθμιστεί από τη δική μας κυβέρνηση και θα ξαναρυθμιστεί. Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά, για τα βαρέα και ανθυγιεινά, έχει συσταθεί με νόμο από την προηγούμενη κυβέρνηση επιτροπή που θα ολοκληρώσει το έργο της τον ερχόμενο διάστημα.

Ασθενής που ξανανόσησε από τον ιό

Ζήτησα το ιστορικό της. Όντως εξήλθε με αρνητικό έλεγχο και βρέθηκε θετική. Θέλει πολύ προσοχή πώς ερμηνεύει κανείς τέτοια φαινόμενα. Δεν μπορεί να είσαι 100% για το τι συνέβη. Φαίνεται ότι το σύνδρομο που εμφάνισε δεν έχει σχέση με τον ιό, πιθανώς είναι φαρμακευτική επιπλοκή. Θα το παρακολουθήσουμε μέχρι τέλους.

Δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης

Θεωρώ ότι επαναλοίμωξη δεν έχει καταγραφεί επίσημα, είπε ο κ. Τσιόδρας. Οποιοδήποτε περιστατικό προσπαθούμε να το ερευνήσουμε. Έχουν περιστατικά στον κόσμο θετικά μέχρι και ένα μήνα μετά. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κρίνουμε. Πειράματα βιοασφάλειας έχουν γίνει στην Γερμανία για την μολυσματικότητα και είδαν ότι μετά τις 10 ημέρες πέφτει σε σημαντικό βαθμό. Μάλιστα πολλοί αναφέρονται και σε επτά ημέρες – αυτό ισχύει για ένα νέο μηχανισμό.

Συναγερμός στη Βρετανία – Εισαγωγή παιδιών σε ΜΕΘ

Συζητήθηκε στην επιτροπή μας το θέμα, είπε ο κ. Τσιόδρας. Το πρώτο είναι ο συναγερμός και ο αριθμός ατόμων. Δεν ισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο είπε. Η ανακοίνωση από το ΕΣΥ της Βρετανίας λέει πως είναι μικρός αριθμός. Η νόσος που αναφέρονται μοιάζει με τον κορονοϊό, νόσος καβασάκι, λένε ότι πιθανολογούν ότι μπορεί να οφείλεται στον ιό ή κάτι άλλο. Άρα απέχει από τον λεγόμενο συναγερμό και είναι σπάνιο, δεν αλλάζει τη γενική εικόνα που έχουμε για τον κορονοϊό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί